51. Battenova bolest

Battenova bolest

 

Šta je neuronalna ceroidna lipofuscinoza?

Neuronalna ceroidna lipofuscinoza, često nazivana Battenova bolest, je grupa nekoliko različitih, genetskih, neurodegenerativnih bolesti koje dijele slične karakteristike. Pripada grupi lizozomskih bolesti nakupljanja.

Battenova bolest je nasljedna bolest nervnog sistema. S obzirom da je rijetka bolest, često pogađa više od jedne osobe u porodicama u kojima su prisutni defektni geni.

Iako je otkrivena 1903.godine od strane pedijatra Frederika Battena, tek je 1995.godine otkriven prvi gen koji uzrokuje bolest. Od tada, otkriveno je preko 400 mutacija na 13 različitih gena koji uzrokuju različite forme bolesti.

 

Šta uzrokuje NCL?

Svaka vrsta ima isti osnovni uzrok – mutaciju gena zbog čega dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz struktura centralnog nervnog sistema. Bez tog enzima, lizozomi postaju začepljeni toksičnim materijama, pa dolazi do propadanja funkcija.

 

Kako se nasljeđuje?

Bolest se nasljeđuje autonomno recesivno, što znači da se pojavljuje samo kada dijete naslijedi dvije kopije mutiranog gena, po  jednu od svakog roditelja.

 

Kolike su šanse da se naslijedi NCL?

Dijete, rođeno od roditelja koji oboje nose kopiju mutiranog gena, ima šansu od 25% da naslijedi obe mutirane kopije, odnosno gen koji je u potpunosti nefunkcionalan. Takođe, dijete ima 50% šanse da naslijedi jednu mutiranu i jednu zdravu kopiju gena, pa će tako biti novi nosioc bolesti poput svojih roditelja, ali neće oboljeti, a 25% šanse je da naslijedi obe normalne kopije gena pa tako da nije ni nosilac ni oboljeli od bolesti.

Sa svakom trudnoćom, šanse su iste.

 

Koji su simptomi bolesti?

Iako su slični, simptomi bolesti se mogu individualno razlikovati, naročito u vremenu kada se bolest manifestuje. Usprkos različitom vremenu ispoljavanja simptoma, djeca će na kraju doživiti iste simptome, a to je postepeno gubljenje svih funkcija, do vegetativnog stanja.

Naime roditelji počinju primjećivati različite poteškoće koje dijete do tada nije imalo. U nekim slučajevima rani znakovi su suptilni, kao što su promjene ličnosti i ponašanja, sporo učenje, nespretnost ili povučenost. 

Vremenom dolazi do kognitivnih poremećaja i pogoršanja napada koji uzrokuju progresivan gubitak vida i motoričkih sposobnosti.

Neki od prepoznatljivih simptoma su epileptički napadi, gubitak vida, problemi s ravnotežom, usporen govor, stagnacija i kasnije regresija u razvoju kod prethodno zdravog djeteta sa urednim razvojem.

Prema početku prvih simptoma razlikujemo:

infantilnu formu (prvi simptomi se javljaju kod dojenčadi),

kasno infantilnu (kod koje se prvi simptomi javljaju između 2 i 6 godine),

juvenilnu (dječiju; prvi simptomi se ispoljavaju između 6 i 18 godine) i

adultnu (odraslu; simptomi se javljaju poslije 40 godina).

Prethodna klasifikacija bolesti:

infantilna forma (CLN1, CLN21, CLN14 mutacija);

kasno infantilna (CLN2, CLN5, CLN6, CLN7, CLN8 mutacija);

juvenilna (CLN3 mutacija) i

adultna (CLN4 mutacija).

 

Kako se postavlja dijagnoza?

Nova otkrića pokazuju da postoje varijacije u vremenu nastanka prvih simptoma i brzine progresije bolesti, što još više otežava postavljanje dijagnoze. Zbog toga bi svaka regresija u prethodno urednom dječijem razvoju, praćena epilepsijom, trebala biti indikator za DNK testiranje na gene povezane s ovom bolešću.

S obzirom da je gubitak vida često prvi znak, na razvoj bolesti se može najprije posumnjati prilikom oftalmološkog pregleda, kada se uočava gubitak ćelija unutar oka koji se javlja kod dječjeg NCL-a. Budući da se takav gubitak ćelija može javiti i kod drugih očnih oboljenja, dijagnoza se ne može postaviti samo na osnovu ovog znaka, nego se dijete upućuje na dodatna neurološka ispitivanja uz porodičnu istoriju bolesti i informacije različitih laboratorijskih testova.

Dijagnostički testovi koji se koriste su: testiranje krvi i urina, pregled kože i tkiva, mjerenje enzimske aktivnosti i DNK analiza.

Kako su poznati mutirani geni uključeni u određene oblike Battenove bolesti, otkrivanje roditelja sa takvim genom moguće je u nekim slučajevima u svrhu prenatalne dijagnostike.

 

Kako se bolest liječi?

Uspjeh terapije je veći što se ranije počne sa primjenom cerliponaze alfa. Do pojave cerliponaze alfa koristila se tek potporna simptomatska terapija (npr.primjena antikonvulziva kojima se napadi ponekad mogu smanjiti ili kontolisati). Profesionalna fizikalna terapija može pomoći oboljelima da zadrže motoričke funkcije što je duže moguće.

Veliku nadu daje novi lijek BRINEURA – enzimska terapija koja nadoknađuje enzim koji nedostaje te se tako usporava tok progresije bolesti, primjenjuje kod tipa CLN2 i pokazuje odlične rezultate. Lijek se daje u mozak, preko katetera, i mora se davati svake dvije nedelje.