68. Phenylketonuria classica

Fenilketonurija

Fenilketonurija (PKU, fenilalaninemija) je nasljedni poremećaj u kojem nedostaje enzim odgovoran za proces metabolizma aminokiseline fenilalanina, što dovodi do opasno visoke vrijednosti fenilalanina u krvi.

Fenilalanin je jedna od nekoliko aminokiselina od kojih se sastoje bjelančevine.

Kod fenilketonurije radi se o tome da se beba po rođenju rodi zdrava ali u njenoj jetri se nalazi enzim (fenilalanin-hidroksilaza) koji ne radi ili radi veoma malo tj ne prerađuje aminokiselinu fenilalanin koja se nalazi u bjelančevinama a koju dijete unosi u organizam putem normalne ishrane u neograničenim količinama.

Potrebna su dva mutirana gena, jedan od oca, a drugi od majke, kako bi dijete oboljelo od fenilketonurije.

Kod zdrave djece enzim (fenilalanin-hidroksilaza) prerađuje višak fenilalanina, tjelo taj fenilalanin uzima onoliko koliko mu je potrebno za dalju izgradnju mozga djeteta a višak koji ostane organizam koristi u druge svrhe izgradnje tijela.

Međutim, kod djece sa Fenilketonurijom ovaj enzim ne radi  tj ne prerađuje uopšte ili veoma malo fenilalanin i dolazi do nakupljanja visoke koncentracije fenilalanina u krvi i tjelu oboljelog što djeluje otrovno na mozak i u tom slučaju dolazi do oštećenja mozga.

Fenilketonurija se javlja kod svih rasa širom svijeta,smatra se oda oboljeva 1 na 15.000 novorođenih.

 

Simptomi

Obično u novorođenčadi nema simptoma fenilketonurije. Rijetko se uočava lošije spavanje ili smanjen apetit. Pogođena djeca imaju svjetliju kožu, kosu i oči nego članovi porodice koji nemaju bolest. U neke se djece razvije osip sličan ekcemu. Ukoliko se djeca s ovim poremećajem ne liječe, uskoro se razviju različiti stepeni mentalne retardacije, obično vrlo teški.

Simptomi kod djece kod koje dijagnoza nije postavljena na vrijeme,niti su liječena su: konvulzije, mučnina i povraćanje, agresivnost i sklonost samoozljeđivanju, hiperaktivnost, i ponekad psihijatrijski simptomi. Pogođena djeca često imaju miris na “miševe” koji potiče od metabolita fenilalanina (fenilacetične kiseline) u mokraći i znoju.

Fenilketonurija kod trudnica ima veliki negativni utjecaj na razvoj fetusa, pa često uzrokuje mentalnu i fizičku retardaciju. Mnoga djeca imaju mikrocefaliju (nenormalno malu glavu, što dovodi do mentalne retardacije) i srčanu bolest. Strogom kontrolom vrijednosti fenilalanina kod majke za vrijeme trudnoće, obično se postiže normalan ishod trudnoće za fetus.

 

Dijagnoza i liječenje

Rana dijagnoza se postavlja kada se testom (Gatrijev test) pretraživanja u novorođenčeta nađe visoka vrijednost fenilalanina i niska vrijednost tirozina. Ukoliko se finilketonurija javlja u porodici, a može se izvršiti analiza DNK člana porodice koji je pogođen bolešću, primjenjuje se amniocenteza ili analiza uzorka korionske resice i analiza DNK kako bi se dijagnostikovala ili isključila bolest kod fetusa.

Poremećaj se liječi ograničenjem, ali ne i potpunom eliminacijom unosa fenilalanina.

Budući da sve prirodne bjelančevine sadrže oko 4% fenilalanina, nije moguće jesti dovoljne količine bjelančevina a da se izbjegne unošenje fenilalanina.

Zato, umjesto mlijeka i mesa oboljela osoba mora jesti različitu sintetski priređenu hranu koja sadrži druge aminokiseline. Može se jesti niskoproteinska prirodna hrana, kao što su voće, povrće i ograničena količina zrnastih cerealija. Postoje i proizvodi koji ne sadrže fenialanin; oni omogućuju kontrolu unosa fenilalanina pa oboljela osoba ima malo više slobode u prirodnoj ishrani. Uz niskoproteinske proizvode su veoma važni dodaci ishrani (formule) koji zamjenjuju proteine koje oboljeli ne smije unositi prirodnim putem. Ti se dodaci sastoje od svih drugih aminokiselina, osim fenilananina, vitamina i minerala.

Unos fenilalanina treba ograničiti od prve sedmice života kako bi se spriječio razvoj mentalne retardacije. Ako se s ograničenom isranom započne rano i ako se dobro pridržava, razvoj može biti normalan i može se spriječiti oštećenje mozga. Međutim, ukoliko se ne provodi stalna vrlo stroga dijeta, bolesno dijete može imati poteškoća u školi. Restrikcijskom dijetom započetom nakon dvije ili tri godine mogu se kontrolisati samo ekstremna hiperaktivnost i konvulzije. Neki smatraju da je prekidanje specijalne ishrane kada je razvoj mozga gotovo završen siguran, ali postoje izvještaji koji upućuju na probleme s učenjem i ponašanjem zbog smanjene inteligencije, pa je to razlog da se razmotri takav postupak i da se sa specijalnom dijetom nastavi. Zato većina ljekara smatra da ograničen unos fenilalanina treba trajati cijeli život.