6. Mb Behcet

Behcetova bolest – uzroci, simptomi i liječenje

Behcetova bolest poznata još i kao Behcetov sindrom, spada u grupu reumatskih bolesti. Behcetova bolest se karakteriše hroničnom pojavom aftoznih ulceracija na sluznici usne šupljine i spoljašnjih polnih organa žena kao i unutar vagine, upalom zglobova, moždanih ovojnica, dužice (osim upale dužice javlja se i upala uveje – srednje očne ovojnice) te upalom manjih i većih krvnih sudova.

Ovaj sindrom se gotovo dvostruko češće javlja kod muškaraca nego kod žena. Sindrom se obično pojavljuje u dvadesetim godinama života, vrlo rijetko počinje u djetinjstvu.

Bolest je ime dobila po turskom doktoru Hulusi Behcetu koji ju je prvi put opisao 1937. godine.

 

Uzroci Behcetove bolesti

Još uvijek nije poznato šta tačno uzrokuje Behcetovu bolest, naime mnogi tvrde da je riječ upravo o autoimunoj bolesti. Međutim, smatra se i da genetska predispozicija igra veliku ulogu.

Pojavu ove bolesti nemoguće je spriječiti jer se još ne zna šta je tačan uzrok.

Bolest nije jednaka kod svih oboljelih. Neki oboljeli mogu imati blagu bolest s rijetkim epizodama kožnih lezija, dok se kod drugih može razviti bolest nervnog sistema. Bolest je kod muškaraca obično ozbiljnija nego kod žena.

 

Simptomi Behcetove bolesti

Simptomi Behcetove bolesti često variraju od osobe do osobe.

Vodeći simptomi mogu biti:

Ranice u ustima (afte) – često su prvi simptom Behcetove bolesti. Kod većine se u početku javljaju kao male ranice u ustima, koje s vremenom postaju sve veće, a nerijetko stvaraju i nelagodu.

Ranice na polnim organima – sličnog su izgleda i oblika kao i afte. Kod muškaraca se nalaze češće na mošnicama nego na penisu i gotovo uvijek ostavljaju ožiljke.

Kožne promjene – javljaju se u raznim oblicima, a uglavnom su slične bubuljicama i aknama. Najčešće se javljaju u vremenskom periodu poslije puberteta.

Promjene na očima – jedan od najozbiljnijih simptoma bolesti, javlja se obično u oba oka. Takvu promjenu u očima karakteriše zamagljen vid, crvenilo očiju, a često i postepeni gubitak vida.

Neurološke promjene – javljaju se vrlo rijetko, a dovode do epileptičkih napada, glavobolja i povećanog pritiska u glavi. Neurološke promjene se u većem broju manifestuju kod muškaraca.

Promjene na zglobovima (artritis) – javlja se kod 50% oboljelih. Obično je upalom zahvaćeno više zglobova, a obično traje i do nekoliko nedelja.

Promjene u krvnim sudovima – javljaju se kod 30% oboljelih. Najčešće su zahvaćene vene na listovima nogu, a često dolazi i do bolnih oticanja.

Želučane promjene – neka istraživanja su pokazala kako vrlo rijetko dolazi i do nastanka ranica u crijevima.

 

Posljedice Behcetove bolesti

Kod gotovo polovine oboljelih razvija se blagi, uglavnom neprogresivni artritis u koljenima i drugim velikim zglobovima. Upala krvnih sudova po tijelu može uzrokovati stvaranje krvnih ugrušaka.

Upravo zbog toga može doći do aneurizmi zbog kojih postoji opasnost od moždanog udara ili oštećenja bubrega.

U slučaju da je zahvaćen probavni sistem simptomi mogu biti blagi, ali vrlo često i ozbiljni kao što su jaki grčevi i proljevi. Behcetov sindrom je izrazito neugodan jer se simptomi mogu konstantno ponavljati.

Nažalost, Behcetov sindrom se ne može izliječiti već postoje razdoblja kada je bolest u remisiji. Remisija može trajati nedeljama, godinama – te se bolest može opet pojaviti.

Moguća komplikacija ovog sindroma je paraliza, a ponekad oštećenja nekog od organskih sistema mogu biti fatalna.

 

 Liječenje Behcetove bolesti

Pošto tačni uzroci Behcetove bolesti još uvijek nisu poznati, liječenje je individualno. Već pri pojavi prvih simptoma se treba obratiti doktoru.

Ono što je bitno naglasiti je da ne postoji terapija kojom se bolest može izliječiti, već se primjenjuje terapija kojom se ublažavaju simptomi.

Dijagnoza ovog sindroma temelji se na kliničkom pregledu jer ne postoji test koji može pouzdano pokazati da je u pitanju baš taj sindrom. Simptomi su slični simptomima drugih bolesti kao što su: Reiterov sindrom, Stevens Johnsonov sindrom, lupus, Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis.

Doktor vam može preporučiti neke od krema, gelova ili kapi za tretiranje simptoma, kao i lijekove za pojačanje imuniteta.

Za ranice na koži i velike upala oka ili nervnog sistema koriste se kortikosteroidi. Kada su u pitanju izraženi očni simptomi može se koristiti i lijek ciklosporin.

Ono što se svakako preporučuje nakon prestanka simptoma je rekreacija kako bi se održala fleksibilnost zglobova.

Karakteristično za Bahcetov sindrom je ponovo vraćanje bolesti. Kada se bolest vrati često ju prate teži simptomi nego kod prethodnog oboljenja.

Zapravo, ne postoji niti jedan adekvatan način na koji se možete zaštiti, budući da je sam uzrok bolesti nepoznat.

Ako imate Behcetov sindrom u pravilu možete očekivati normalnu trudnoću, međutim svakako je potrebno raspraviti s ljekarom oko začeća u slučaju da koristite ”agresivniju terapiju” koja može škoditi razvoju djeteta.

Svim oboljelim preporučuje se konzumacije zdrave, uravnotežene prehrane s adekvatnim unosom kalcija i vitamina.

Ako bolujete od Behcetove bolesti ili poznajete nekoga ko boluje – ostavite iskustvo u komentaru. Tako ćete možda pomoći nekome ko boluje, ako ničim drugim onda saznanjem da nije sam.