76. Sequestratio pulmonis

Sequestratio pulmonis

Sekvestracija pluća je rijetka razvojna plućna anomalija nepoznatog uzroka koju karakteriše djelimično ili potpuno odvajanje (sekvestracija) dijela plućnog tkiva koje je obično izmjenjeno cističnim tvorevinama. Ovaj dio prestaje učestvovati u razmjeni gasova, pošto je odvojen od anatomskih normalnih veza pluća-bronhija i krvnih sudova. U ovo područje krv dolazi iz velikih arterija koje se odvajaju od aorte.

 

Uzroci

Sekvestracija nastaje u ranim stadijumima embriogeneze, tokom fetalnog razvoja, a razvoju dobrinosi uticaj različitih teratogenih faktora. Prisutni su poremećaji u razvoju različitih struktura pluća i bronha. U nekim slučajevima ovaj rudiment pluća ima spoj u obliku bronho-crijevnih malformacija (anastomoza-žice) s jednjakom ili trbuhom.

Pretpostavlja se da je sekvestracija posljedica narušavanja grana aorte i transformacije tih krvnih sudova u abnormalne. Zbog toga se fragmenti rudimenta budućih pluća odvajaju od mjesta normalnog umetanja organa.

Često se kod oboljelih otkrivaju i druge razvojne abnormalnosti: hidrotoraks novorođenčeta; traheo-i bronho-ezofagealne fistule; dijafragmalna hernija; otvoreni medijastinum; iskrivljenost kičme; oštećenja zgloba kuka; hipoplazija bubrega, itd.

 

Klasifikacija

Intralobarna sekvestracija – abnormalno područje je lokalizovano na funkcionalnom plućnom parenhimu. Najčešće unutar parenhima lijevog donjeg plućnog režnja. Ovaj oblik sekvestracije se može smatrati kongenitalnom cistom s abnormalnom cirkulacijom, s vremenom se unutar tih cističnih formacija stvara gnoj. Otkriva se prilikom ponavljanih respiratornih upala.

Ekstralobarna sekvestracija – malo područje neventiliranog plućnog parenhima, najčešće se nalazi u lijevom plućnom krilu. Sekvestar je odvojen od ostatka pluća zasebnom pleurom a vaskularizaciju dobija preko sistemske arterije (odvaja se od aorte). Ekstralobarna sekvestracija je najčešće asimptomatska.

Intralobarna sekvestracija se javlja 3 puta češće nego ekstralobarna. U nekim slučajevima, obe vrste sekvestracije se mogu detektovati kod jednog pacijenta.

 

Simptomi

Početak i simptomatologija zavise od mjesta same sekvestracije, povezanosti sa disajnim organima  kao i od upalnih promjenama u plućnom parenhimu.

Manifestacije intralobarne sekvestracije su izazvane infekcijom, upalom, gnojem i probijanjem sekvestracije. Zbog tog komplikovanog toka anomalije, pacijentu iznenada raste temperatura, javlja se slabost, umjerena bol, znojenje i kratak dah. Na početku sekvestracije se javlja neproduktivan kašalj, koji sa progresijom postaje produktivan,  pojavljuje se sputum (iskašljaj) koji sadrži veliku količinu gnoja. Akutni stadijum bez liječenja prelazi u hronični. Karakteristično je da se kod oboljelih smjenjuju periodi poboljšanja i pogoršanja bolesti. Ponekad se bolest manifestuje kao ponavljajuća upala pluća.

Manifestacije ekstralobarnih sekvestracija pluća se javljaju samo u adolescenciji ili starijoj dobi, a rizik od njihove infekcije je nizak. Obično se pojavljuju simptomi kompresije drugih organa (jednjaka, želuca, itd.). Kod posljedica kompresije se može javiti dispneja (otežano disanje), cijanoza (plava prebojenost), otežano gutanje.

Ukoliko se ne liječi, sekvestracija pluća može dovesti do: krvarenja u grudni koš (hemotokaks); tuberkuloze; onkoloških procesa; zatajenja srca i td.

 

Dijagnoza

Dijagnoza sekvestracije pluća se postavlja na osnovu opsežnih ispitivanja, a koja uključuju: opštu radiografija grudnog koša; MSCT (multislajsna kompjuterizovana tomografija) pluća; bronhoskopiju; bronhografiju; angiopulmonografiju; ultrazvuk abdomena; aortografiju.

 

Liječenje

Liječenje sekvestracije pluća je hirurško.  

Svrha operacije je uklanjanje abnormalnog tkiva pluća.

Hirurško liječenje podrazumjeva uklanjanje cijelog zahvaćenog plućnog režnja ili rijeđe, samo sekvestriranog dijela pluća. Primjenjuje se i simptomatsko liječenje pratećih komplikacija.