89. Sy Netherton

Netherton sy

Nethertonov sindrom je rijetka genetska bolest.

Nethertonov sindrom je poremećaj koji pogađa kožu, kosu i imuni sistem.

Procjene su da incidenca javljanja iznosi  1 na 200.000 novorođenčadi.

 

Uzrok i nasljeđe

Nethertonov sindrom je uzrokovan mutacijama u SPINK5 genu. Ovaj gen daje uputstva za produkciju proteina zvanog LEKT1. LEKT1 je vrsta inhibitora serinske peptidaze. Inhibitori serinske peptidaze kontrolišu aktivnost enzima koji se nazivaju serinske peptidaze, a koji razgrađuju ostale proteine. LEKT1 se nalazi u koži i u timusu. Timus je žlijezda koja ima važnu ulogu u imunološkom sistemu, proizvodi bijele krvne ćelije-limfocite. LEKT1 kontroliše aktivnost određenih serinskih peptidaza u spoljašnjem sloju kože (epidermis, stratum corneum). LEKT1 je također uključen u normalan rast kose, razvoj limfocita u timusu i kontrolu peptidaza koje pokreću rad imunog sistema.

Mutacije u SPINK5 genu dovode do nastanka LEKT1 proteina koji nije u stanju da kontroliše aktivnost serin peptidaze. Kao posljedica toga serin peptidaze postaju nenormalno aktivne i razgrađuju previše proteina u stratum corneumu. Stratum corneum je pretanak i lako se razgrađuje, pa se javljaju kožne nepravilnosti. Gubitak funkcije LEKT1 dovodi i do nenormalnog rasta kose kao i do imunološke disfunkcije pa nastaju alergije, astma i ekcem.

Ovo stanje se nasljeđuje autosomno-recesivno. Roditelji oboljelog nose po jedan mutirani gen, ali oni ne pokazuju znakove i simptome bolesti.

 

Klinička slika

Nethertonov sindrom je rijetka nasljedna bolest koja se karakteriše širokim spektrom dermatoloških poremećaja, svrstava se u grupu ihtioza. Nethertonov sindrom se definiše kao  cirkumfleksna linearna ihtioza.

Novorođenčad sa Nethertonovim sindromom ima crvenu i ljuskavu kožu (ihtiosiformna eritroderma). Neka djeca se rađaju sa uskim, prozirnim omotačem koji prekriva kožu, a naziva se kolodijska membrana. Ova membrana se obično gubi tokom prvih nekoliko nedelja života. Zbog poremećene građe kože značajno je veći rizik od razvoja dehidracije i po život opasnih infekcija. Oboljeli takođe ne mogu rasti i dobijati ​​na težini očekivanom brzinom, a i većina oboljelih je prijevremeno rođena. Uočava se i kašnjenje u kognitivnom razvoju, a opisani su i slučajevi pojave epileptičnih napada.

Nakon dojenačke dobi, težina kožnih abnormalnosti varira. Koža može i dalje biti crvena i ljuskava, posebno tokom prvih nekoliko godina života. Kod određenog broja oboljelih može doći do razvoja izrazite kožne abnormalnosti, koja uključuje mrlje od višestrukih oštećenja u obliku prstena. Okidači nisu poznati, ali istraživači navode moguću ulogu stresa ili infekcija.

Svrab je čest problem, a grebanje može dovesti do učestalih infekcija. Mrtve ćelije kože se odbacuju nenormalnom brzinom i često se nakupljaju u ušnim kanalima, što može uticati na sluh ukoliko se ne uklanjaju redovno. Koža abnormalno upija sredstva poput losiona i masti, što može dovesti do prekomjerne koncentracije nekih lijekova u krvi. Takođe se mogu javiti i poteškoće sa regulisanjem tjelesne temperature.

Osobe s Nethertonovim sindromom imaju dlaku koja je lomljiva. Kosa je vrlo krhka, lako se lomi. Pramenovi kose su različite dužine i debljine. Ova karakteristika je poznata kao bambusova kosa. Osim kose, mogu biti zahvaćene i trepavice i obrve. Poremećaji kose kod Nethertonovog sindroma obično se ne primjećuju u dojenačkoj dobi jer bebe često imaju rijetku kosu.

Većina ljudi ima probleme i sa imunim sistemom, pa se javljaju alergije na hranu, febrilne epizode, alergijska astma, ekcem, urtikarija, angioedem…

 

Dijagnoza

Diferencijalno dijagnostički treba isključiti kongenitalnu eritrodermiju, psorijazu ili atopijski dermatitis. Koristan dijagnostički test za Nethertonov sindrom je imunohistohemijska analiza bioptata kože koja otkriva manjak LEKTI, a identifikacija mutacije koja uzrokuje bolest omogućava molekularnu potvrdu dijagnoze. Takođe se preporučuje i genetsko savjetovanje porodicama u kojima postoji oboljeli od NS.

 

Liječenje

Liječenje je simptomatsko, sprovodi se u zavisnosti od medicinskih komplikacija, zahtijeva dugotrajnu upotrebu emolijenata za liječenje poremećaja kože. Indikovana je upotreba topičkih steroida i topičkih imunomodulatora, ali se ne preporučuje njihova dugotrajna upotreba ili liječenje velikih površina jer oštećenja kože omogućavaju povećanu sistemsku apsorpciju lijekova.

Liječenje uključuje i primjenu antihistaminika. Važno je održavati i dobru higijenu.