Pretraga baze doktora po dijagnozama A – Ž

Pretraga doktora po dijagnozama A-Ž

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Novosti

Edukacija zdravstvenih radnika o rijetkim bolestima u Trebinju.

07. 09. 2023

Edukacija o rijetkim bolestima za zdravstvene radnike je održana u Trebinju 03.juna 2023.godine u okviru koje je predstavljen i Program za rijetke bolesti koji je usvojila Vlada Republike Srpske za period 2022-2024.godine. Pored ovog strateškog dokumenta, učesnici su imali priliku da se i sa stručne strane upoznaju više sa rijetkim bolestima kroz predavanja republičkog koordinatora za rijetke bolesti dr Nine Marić i dr Sanje Đurić. Izuzetnu pažnju prisutnih privuklo je predavanje „Iskustva roditelja sa rijetkom bolesti“ majke djeteta sa rijetkom dijagnozom u kojem je prisutnim ljekarima prikazan jedan mukotrpan put koji roditelj prolazi prije i poslije dijagnoze. Prisutnima se obratila i direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i upoznala ih sa radom ove institucije, procedurama i načinom ostvarivanja prava za liječenje i dijagnostiku u inostranstvu.

 

Edukaciji je prisustvolo 20 zdravstvenih radnika, prvenstveno doktora porodične medicine i pedijatara iz hercegovačke regije što je veliki odziv za prvo predavanje ovog tipa na toj regiji. Povratne informacije koje smo dobili od učesnika su pune pohvala sa zaključkom da su ovakve edukacije potrebne zdravstvenim radnicima jer šire svjest o rijetkim bolestima i čine da one budu prepoznate a time i zbrinute na najbolji mogući način kroz zdravstveni sistem.

Cilj edukacije je širenje saznanja o rijetkim bolestima kod stručne zajednice u cilju lakšeg prepoznavanja rijetkih bolesti i unapređenju liječenja oboljelih od rijetkih bolesti.

Edukacija je organizovana u okviru projekta “Doprinos OCD mreža poboljšanju svakodnevnog života ljudi oboljelih od rijetkih bolesti”, koji finansira Evropska unija a implementira Institut za populaciju i razvoj u partnerstvu sa Savezom za rijetke bolesti Republike Srpske.