Pretraga baze doktora po dijagnozama A – Ž

Pretraga doktora po dijagnozama A-Ž

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Novosti

Edukacije sa temom “Pisanje projektnih prijedloga” i “Fundrasing” održane u Banja Luci i Sarajevu

24. 12. 2021

U okviru projekta “Doprinos OCD mreža poboljšanju svakodnevnog života ljudi oboljelih od rijetkih bolesti”, koji finansira Evropska unija a implementira Institut za populaciju i razvoj (pravni nasljednik Asocijacija XY) u partnerstvu sa Savezom za rijetke bolesti RS realizovane su aktivnosti koje su podrazumijevale treninge za korisnička udruženja u BiH.

Treninzi sa temom “Pisanje projektnih prijedloga” i “Fundrasing” su održani u Banja Luci i Sarajevu krajem oktobra i u prvoj polovini novembra. Cilj ovih edukacija bilo je jačanje kapaciteta korisničkih udruženja koja okupljaju oboljele od rijetkih bolesti u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici 20 udruženja u Banja Luci imali su priliku da se upoznaju sa temama važnim za njihovo funkcionisanje. Razmjenom iskustava utvrđeno je da sva udruženja imaju problem sa finansiranjem planiranih aktivnosti i da je usvajanje znanja iz oblasti projektnog menadžmenta izuzetno važno.

Edukacije su pokazale veliki značaj za povećanje vidljivosti udruženja koja obuhvataju osobe sa rijetkim bolestima , dobru saradnju i priliku za razmjenu informacija, ali i priliku da mladi ljudi, korisnici udruženja nauče nove vještine koje će im budućnosti pomoći da se bolje izbore za sebe i druge.

Učesnici će stečeno znanje iskoristiti u narednom periodu za apliciranje ozbiljnih projektnih prijedloga na veće grantove u oblasti svojih djelovanja.