Pretraga baze doktora po dijagnozama A – Ž

Pretraga doktora po dijagnozama A-Ž

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Novosti

Promocija Programa za rijetke bolesti Republike Srpske, Sokolac

27. 11. 2023
Sa ciljem upoznavanja zdravstvenih radnika sa sadržajem Programa za rijetke bolesti Republike Srpske za period 2022- 2024. godine, na Sokolcu je u proteklom periodu održana prezentacija ovog strateškog dokumenta.
Program obuhvata aktivnosti nadležnih institucija, zdravstvenih ustanova i udruženja koje je potrebno preduzeti kako bi se unaprijedila zaštita oboljelih od rijetkih bolesti.
U Republici Srpskoj u registru Centra za rijetke bolesti evidentirano je oko 800 oboljelih, za koje je posljednjih godina napravljen iskorak u terapiji, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja republike Srpske dr. Milan Latinović.
On je podsjetio da od 2015. godine u Republici Srpskoj postoji Program za rijetke bolesti u cilju da se potrebama oboljelih od rijetkih bolesti odgovori na organizovan način multidisciplinarnim pristupom.
Program za rijetke bolesti do 2024. godine koji je predstavljen je strateški je dokument, koji potvrđuje da se pitanju rijetkih bolesti pristupa sistematski. On je naveo da je posljednjih godina rađeno na zakonskoj regulativi, tako da su rijetke bolesti prepoznate i u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i u Zakonu o zdravstvenom osiguranju, a u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je uspostavljen Centar za rijetke bolesti, a imenovana je i Komisija za rijetke bolesti.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju svakodnevnog života ljudi oboljelih od rijetkih bolesti” koji finansira Evropska unija a implementira Institut za populaciju i razvoj.