Pretraga baze doktora po dijagnozama A – Ž

Pretraga doktora po dijagnozama A-Ž

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Novosti

Promocija Programa za rijetke bolesti RS u Prijedoru

07. 09. 2023

Sa ciljem upoznavanja zdravstvenih radnika sa sadržajem Programa za rijetke bolesti Republike Srpske za period od 2022-2024. godine, u Prijedoru je održana prezentacija ovog strateškog dokumenta.

Program obuhvata aktivnosti nadležnih institucija, zdravstvenih ustanova i udruženja pacijenata koje je potrebno preduzeti kako bi se unaprijedila zaštita oboljelih od rijetkih bolesti.

Republika Srpska u bazi rijetkih bolesti ima oko 800 pacijenata, a Fond zdravstvenog osiguranja Srpske izdvaja značajna sredstva za koje su potrebni skupi i kod nas neregistrovani lijekovi koji iziskuju posebne procedure, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović.

On je ocijenio da je u ovoj oblasti veoma dobra saradnja institucija i nevladinog sektora, te podsjetio na to da je Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu donesen 2017. godine. To je bio veliki iskorak u dijagnostici jer u svijetu postoje usko specijalizovani centri za određene bolesti, a niko nema mogućnost i komfor za veći broj rijetkih bolesti, rekao je Latinović u Prijedoru na prezentaciji Programa za rijetke bolesti Republike Srpske 2022-2024. godina.

Direktorica Fonda solidarnosti, dr Jasminka Vučković je upoznala prisutne detaljnije sa funkcionisanjem Fonda solidarnosti, kao i procedurama i načinom ostvarivanja prava na liječenje djece u inostranstvu. Veliki broj djece oboljelih od rijetkih bolesti je dijagnostifikovan genetskim pretragama u inostranstvu, putem ovog Fonda.

Viši saradnik za zdravstvene tehnologije u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragica Vukosavljević pozvala je zdravstvene radnike da se detaljno upoznaju sa programom koji je dostupan na internet stranici ovog ministarstva na linku “Publikacije”.

 

Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju svakodnevnog života ljudi oboljelih od rijetkih bolesti“ koji finansira Evropska unija a implementira Institut za populaciju i razvoj u partnerstvu sa Savezom za rijetke bolesti Republike Srpske.