Obilježen Međunarodni dan rijetkih bolesti u Banjaluci

Banski dvor u Banjoj Luci u bojama rijetkih bolesti

 

Banski dvor u Banjoj Luci večeras od 19 do 22 sata osvjetljen je zvaničnim bojama Međunarodnog dana rijetkih bolesti. Plava, zelena, ružičasta i ljubičasta boja svjetla na fasadi Banskog dvora predstavljaju simbol izdržljivosti i snage koju oboljeli od rijetkih bolesti ulažu u liječenje i terapije, ali i svakodnevni život. Grad Banja Luka i ove godine je uz stotine drugih svjetskih gradova dio „Lanca svjetla” kojim se želi skrenuti pažnja na rijetke.

Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se poslednji dan u mjesecu februaru od 2008. godine i od tada je obilježen u više od 100 zemalja svijeta.

Na međunarodni dan rijetkih bolesti treba podsjetiti da oboljeli i njihove porodice trebaju podršku najbliže okoline, ali i cijelog društva. Ovo je dan za podizanje svijesti o više od 6000 rijetkih bolesti koje pogađaju više od 300 milona ljudi širom svijeta. Od svih rijetkih bolesti koje spadaju u kategoriju rijetkih, samo nekoliko stotina ima bilo kakav tretman.

Ne postoji uobičajena međunarodna definicija rijetkih bolesti, a termin „rijetke bolesti” odnosi se na široku i heterogenu grupu bolesti, koje su uglavnom genetskog ili kongenitalnog porijekla, progresivnog hroničnog, polisistemskog ispoljavanja. Rijetka bolest se definiše kao bolest koja se javlja kod manje od pet osoba na 10 000 stanovnika, odnosno od jednog na 2000 ljudi. Unutar same grupe rijetkih bolesti, postoje i one koje su „vrlo rijetke”, te pogađaju jednu osobu na 100 000 stanovnika ili čak i manje.