Svi oboljeli od rijetkih bolesti u RS, trajno oslobodjeni plaćanja participacije

Svima koji su oboljeli od rijetkih bolesti u RS, trajno je omogućeno pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje bez plaćanja participacije, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ustanove koja je izmjenu internog pravnog akta, provela na inicijativu Saveza za rijetke bolesti RS.

 

„Pravo na trajno oslobadjanje od plaćanja participacije oboljeli će ostvarivati na osnovu legitimacije koju izdaje Centar za rijetke bolesti UKC Banjaluka, te je potrebno da se oboljeli koji još nemaju legitimacije jave u ovaj centar,“ saopšteno je iz FZO RS.

I do sada su oboljeli od RB bili oslobodjeni plaćanja participacije, ali ne za sva oboljenja i to je predstavljalo veliki problem za oboljele koji su stariji od 15 godina jer su morali plaćati participaciju ako imaju dijagnozu koja nije bila obuhvaćena Pravilnikom Fonda.

Izmjenom Pravilnika koji uredjuje ovu oblast, a na inicijativu Saveza za rijetke bolesti, svim osiguranicima kojima je utvrdjeno neko rijetko oboljenje, Fond će u potpunosti snositi troškove zdravstvene zaštite, bez obzira na godine života i dijagnozu.

U Centru za rijetke bolesti trenutno je registrovano 432 pacijenta sa 170 različitih rijetkih oboljenja,“ tvrde u FZO RS.

Ovom novinom, koju je usvojio Upravni odbor FZO RS, a nakon pisanog Zahtjeva Saveza od Aprila 2018 godine, RS je, prema ocjeni Fonda, postala lider u regionu kada su u pitanju prava oboljelih od rijetkih bolesti.

Primjera radi, u susjednoj Hrvatskoj, odredjena prava koja koriste i ovoj kategoriji stanovništva, crpe se iz nekoliko zakonskih mogućnosti.
„U Hrvatskoj , prema Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna, temeljem rješenja nadležnih tijela (Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Centra za socijalnu skrb), ostvaruju osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100 % oštećenje organizma, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja, osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolesti zbog kojih ne mogu samostalno podmirivati osnovne životne potrebe,“ rečeno je Savezu za rijetke bolesti RS u Hrvatskom savezu rijetkih bolesti.